Kot ste lahko prebrali v enem od naših prejšnjih blog zapisov, so vse male čistilne naprave BIOLOŠKE, to pomeni, da vodo čistijo mikroorganizmi. Enako je tudi pri rastlinskih čistilnih napravah. Vodo čistijo mikroorganizmi, ki se naselijo v prostor med peskom v rastlinski čistilni gredi. Pa pojdimo od začetka.

Pred leti so bile rastlinske čistilne naprave večje in voda je skozi tekla horizontalno. Zadnje desetletje se gradi vertikalne rastlinske čistilne naprave, ki zasedejo manj prostora, so bolj učinkovite in cenejše. Vertikalna rastlinska čistilna naprava je najugodnejša rešitev izmed vseh MKČN tudi na dolgi rok, saj ni potrebnih servisov, vse kar je potrebno je praznjenje usedalnika enkrat na 3 leta in košnja rastlin enkrat letno v jeseni.

Vloga rastlin ni čiščenje odpadne vode, temveč odstranjevanje odmrlih mikroorganizmov iz rastlinske čistilne grede. Mikroorganizmi delujejo tekom celega leta, tudi pozimi, saj so naseljeni v tleh, natančneje v pesku rastlinske čistilne grede. Mikroorganizmi se tekom zime začnejo kopičiti, rastline pa jih odstranjujejo tekom rastne sezone, to je pomladi in poleti. S tem dobimo trajnostni zaprt krog.

Vertikalna rastlinska čistilna naprava s kapaciteto do 50 PE je sestavljena iz:

  • usedalnika (greznice),
  • dozirnega jaška,
  • rastlinske čistilne grede,
  • vzorčnega jaška ali ponikovalnice.

Rastlinske čistilne naprave so v celoti pohodne, vsa voda je pod površino, tako da človek ali hišni ljubljenček ne more priti v stik z njo. Ni smradu in ni komarjev. Posebnost vertikalnih RČN je tudi hitrost pričetka delovanja – deluje takoj po vgradnji, kar pomeni, da lahko prve meritve opravite v najkrajšem možnem roku in si s tem zagotovite čim prejšnjo občinsko subvencijo za MKČN. Vertikalna RČN izredno dobro prenaša nihanja dotoka odpadne vode in ker deluje takoj po začetku uporabe, jo s pridom gradijo pri vikendih, raznih turističnih objektih in planinskih kočah (najvišja v Sloveniji je zgrajena na prelazu Vršič).

Za vertikalno RČN se potrebuje 2 m2 površine na osebo in meter globine, manjše dimenzije se ne izkažejo za učinkovite. O učinkovitosti čiščenja ni dvoma, saj so dosežene prve meritve tudi do desetkrat nižje od zakonodajnih normativov.3

Več o slovenski rastlinski čistilni napravi Limnowet (Limnos), si lahko preberete tukaj: https://www.limnowet.si/tehnologija/.