Ne glede na to, katero čistilno napravo kupujete (tipsko čistilno naprava ali rastlinsko čistilno napravo, betonsko ali plastično), pri vseh je priporočeno upoštevati naslednje nasvete. V članku predpostavljamo, da čistilno napravo potrebujete. Več o tem, ali sploh potrebujete čistilno napravo pa kdaj drugič.

 

1. Upoštevajte ustrezno zmogljivost ČN

Najprej je potrebno ugotoviti, kako zmogljivo ČN potrebujete. Zmogljivost ČN se označuje s populacijskim ekvivalentom (PE).

 • Pri stalno naseljenih stanovanjskih objektih (tipična družinska hiša) velja število oseb = število PE.
 • Pri ostalih objektih (poslovni, turistični …) si lahko pomagate s podatkom o porabi vode (1 PE = cca. 150 L/dan). Pri tem je potrebno upoštevati tudi organsko obremenitev (1 PE = 60 mgBPK5/dan).
 • Pri objektih, ki niso stalno naseljeni, je potrebno upoštevati le dnevno porabo tistih dni, ko je objekt naseljen.

Upoštevajte današnje stanje in stanje čez 15, 20 let (ČN je investicija za naslednjih 30 let). Koliko vas bo živelo v hiši čez 10 ali 20 let? Najbolje je, da naprava ni ne prevelika, ne premajhna. Nekatere naprave so glede tega zelo občutljive, spet druge pa delujejo tudi če so pod obremenjene (npr. vertikalna RČN Limnowet).

 

2. Čim manj mehanskih komponent

Ne glede na vrsto ČN je, za njeno dolgotrajno delovanje in vašo prihodnost brez neprespanih noči, dobro, da ima naprava čim manj mehanskih komponent, ki so potencialni vzrok okvar. Torej čim manj kompresorjev, črpalk, elektronskih krmilnikov in preostalih električnih in gibljivih delov. Pri ČN velja, da so dobre naprave preproste in imajo največ 1 mehanski/gibljivi del.

 

3. Preprosto delovanje in upravljanje

Upravljanje in delovanje ČN naj bo preprosto, razumljivo vsakomur. ČN naj zahteva za svoje normalno delovanje čim manj kontrol, čim manj raznih nastavitev in prilagoditev ob morebitnih odsotnostih ali povišani porabi vode. Dobra ČN za svoje delovanje ne potrebuje nikakršnega rednega dodajanja preparatov ali koncentratov (če je volumen naprave dovolj velik, se dovolj mikroorganizmov naseli vanjo naravno, brez dodajanja).

 

4. Kritje garancije in tradicija podjetja

Na veliko se oglašuje več 10-letne garancije, ko pogledamo od blizu pa vidimo, da take garancije večinoma krijejo le vodotesnost materijala. Kaj pa garancija na samo učinkovitost delovanja? Garancija proti smradu? Garancija na to, da bo ČN dejansko delovala? Garancija na prve meritve in kontrole s strani komunale? Podjetij, ki krijejo dejansko delovanje je na trgu izredno malo.

Pri tem je potrebno paziti tudi na tradicijo podjetja. Vsi poznamo medijske zgodbe podjetij, ki vsake toliko zaprejo svoja vrata in odprejo novo podjetje – pri podjetju, ki se zapre, garancija ne velja več. Pomembno je tudi ali ima podjetje le trgovsko žilico ali pa tudi strokovnjake, ki znajo svetovati pri nakupu in tudi v prihodnje ob morebitnih zagatah.

 

5. Kaj vse je vključeno v ceno?

Pri zbiranju ponudb bodite pozorni na to, kaj vse vključuje ponudba:

 • Zmogljivost naprave, volumen naprave, površina naprave.
 • Dobava naprave, montaža, zemeljska dela.
 • Ponikovalnica, vzorčni jašek.
 • Pridobivanje vodnega soglasja (obvezno za vse ČN po 150. členu Zakona o vodah).
 • Razni dodatki (predfiltri, pesek, cevi, zaklep pokrovov, nadviški jaškov …).
 • Kvaliteta materiala (npr. rebrasta cisterna ali gladka cisterna)
 • Ogled in svetovanje na terenu

 

6. Stroški vzdrževanja in servisiranja

Začetna investicija je praviloma velik zalogaj. Toda ne pozabite tudi na redne stroške vzdrževanja, ki lahko znesejo veliko vsoto.

 • Na koliko časa je potrebno prazniti ČN?
 • Kolikšna je poraba elektrike?
 • Katere filtre in ostale komponente je potrebno servisirati in menjati?

 

7. Pravilna izbira posode ČN

Na trgu je velika izbira različnih posod ČN.

 • Pri plastičnih posodah je rebrasta okrepljena plastika bistveno bolj odporna na stisk (ob vgradnji, ob praznjenju naprave) kot ravna plastika.
 • Pri betonskih posodah preverite pri že obstoječih kupcih ali je posoda dobro vodotesna.
 • Pri RČN izberite nepropustno plast iz naravne gume, ki preprečuje zdrse in lome.