Tehnologija rastlinske čistilne naprave Limnowet

Razvoj metode temelji na številnih raziskavah uporabe različnih rastlinskih vrst, peščenih substratov in načinov pretoka vode, ki omogočajo učinkovito odstranjevanje onesnažil iz vode s pomočjo fizikalnih in kemijskih procesov ter rastlinskega, predvsem pa mikrobnega delovanja.

Delovanje RČN Limnowet®

Vertikalna rastlinska čistilne naprave Limnowet® temelji na posnemanju samočistilne sposobnosti narave. Potrebuje se zgolj 2 m2 na osebo. RČN je sestavljena iz ene grede izolirane z neprepustno plastjo in napolnjena s substratom, kjer se voda vertikalno gravitacijsko pretaka pod površino. Limnowet® je tako izredno učinkovita, dobro prenaša nihanja dotoka vode in zelo ugodna rešitev tudi na dolgi rok!

Ob sodelovanju mikroorganizmov in vlagoljubnih rastlin ter aktivni, vnaprej načrtovani vlogi fizikalnih in kemijskih procesov, se voda očisti do zahtevanih standardov.

S pravilno izbiro rastlin, substratov, pretokov vode ter primerno površino posamezne procese intenziviramo oziroma delovanje RČN prilagodimo vrsti onesnaženja odpadne vode.

Prednosti sistema RČN Limnowet®

 • Za delovanje ne potrebujejo električne energije in strojnih elementov, saj se voda po sistemu pretaka gravitacijsko, zato so obratovalni in vzdrževalni stroški zanemarljivo majhni.
 • Kar 5 let garancije na delovanje!
 • Potrebujete zgolj 2 m2 površine na osebo.
 • Naprava ne potrebuje servisov!
 • Obstoječa greznica se lahko uporabi kot primarni usedalnik (če je vodotesna).
 • Zaradi podpovršinskega toka vode ne prihaja do smradu in razvoja insektov. V celoti pohodna!
 • Zelo učinkovito odstranjujejo KPK, BPK5 ter ostale parametre kot npr. dušik, fosfor, težke kovine in druge strupene snovi. Učinkovito zmanjšujejo število fekalnih in drugih bakterij (90–99 %).
 • Nepropustni sloj gradimo iz gume, ki ob morebitnih posedkih ne poči, temveč se raztegne (prednost v primerjavi s trdnimi materiali)! Garancija na gumo – 30 let!

Faze izgradnje RČN

 1. Planiranje
 2. Izkop gred
 3. Namestitev usedalnika
 4. Polaganje gumijaste nepropustne plasti
 5. Vgradnja substrata
 6. Polaganje drenažnih cevi
 7. Zasadnja gred
 8. Zaključek gradnje

Pošljite vprašanje

Vabimo vas, da izpolnete kontaktni obrazec in z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vprašanja v zvezi z rastlinskimi čistilnimi napravami. Lahko nas tudi pokličete na številko (01) 505 74 72 in na mobilni telefon 051 303 452 ali pa nam pošljete sporočilo na martin@limnos.si.